Çocuk eğitimine dair çok özet kılavuz:
Çocuk eğitimine dair çok özet kılavuz:
1. Çocuğu sevin ve bunu ona gösterin. Elbette söylemekle olacak şey değil, sevmiyorsanız yapacak bir şey yok. Çocuk sevilmediğini hisseder ve uzaklaşır, kaybedersiniz.
2. Çocuğa saygılı davranın. Çocuk sizin malınız, eşyanız değil. Şahsiyet sahibi olmasını istiyorsanız ona karşı ölçülü, saygılı olun. Öfkenize mağlup olup gereksiz cezalar vermeyin.
3. Nitelikli ilgi gösterin. Çocuğu başınızdan savmayın, ilgileniyor gibi yapmayın. Çocuk bunları hemen anlar ve menfi etkilenir. Sizin keyfinize göre değil, çocuğun ihtiyaç, talep ve şartlarına uygun biçimde, ona adanmış bir zamanda, dikkatinizi teksif ederek ilgilenin. Kedi köpek bakar gibi değil. Elinizde cep telefonu birileri ile yazışırken çocukla ilgilendiğinizi zannetme gafletinden uyanın. Onun oyununa, yapıp ettiklerine iştirak edin, koyun güder gibi iş yapmayın. Kitap okumasını istiyorsanız siz de telefonu bırakıp elinize kitap alın ve birlikte okuyun. Çocuk sizin söylediklerinize değil, yaptıklarınıza bakar.
4. Nitelikli iletişim kurun. Çocuk seslendiğinde bakın, sorularına ciddi biçimde cevap verin, baştan savmayın, savsaklamayın, acil bir işiniz yoksa "git başımdan" demeyin. Onun anlayacağı dilden, uygun üslupla konuşun, yüksek sesle konuşmayın, bağırmayın. Çocuğu asla azarlamayın, asla onu sözlerinizle dövmeyin. Tenkidin ve nasihatin ölçüsünü ayarlayın, dozunu kaçırmayın.
5. Çocuğun yanında eşinizle tartışmayın. Çocuğa anasını/babasını şikayet etmeyin, onu anası/babası ile korkutmayın. Çocuğa nasıl davranılacağı hususunda eşinizle mutabık olun, buna istikrarlı biçimde uyun.